Respondeo pomohlo další rodině. A stačilo přitom docela málo.

Další dobrý příběh z Respondea vypráví paní Jitka (36) z Nymburska. Ukazuje, jak se neúplná rodina s třemi školními dětmi a malým příjmem, může kumulací problémů dostat do stavu beznaděje, a jak může pomoci dobře nastavená služba.

Nymbursko - „Už jsem nevěděla kudy kam, děti opakovaně nosily poznámky, ve škole jsem byla za nezodpovědnou matku a sociálka tlačila na řešení. Já pak na děti doma často křičela, ale nebylo to k ničemu, atmosféra akorát houstla a já se cítila bezradná. Respondeo mě povzbuzovalo, podporovalo, začala jsem se zase cítit jako matka. Dostavila se i energie na řešení dlouhodobých problémů. Respondeo mi ukázalo dobrou cestu.“, říká paní Jitka.

CESTA Z TĚŽKOSTÍ VEN

„Často jsem měla problémy, jak ve škole vysvětlit, že se mi nedaří své děti připravit na výuku. Cítila jsem se při komunikaci s učiteli špatně, jako neschopná matka, která se vymlouvá. Mám tři děti školou povinné. Snažím se i při nízkém rodinném rozpočtu investovat vše, co jde do jejich školních potřeb, ale často to stejně nestačilo.“ Je to těžké pro matku, která je s dětmi sama. Otec rodinu nijak nepodporuje a dluží na výživném.

Zná to asi každá rodina, když dítě přijde domů a zase mu chybí v penálu pastelky nebo potřebuje nový sešit či mu dopsalo pero. To se týká i této rodiny, ale ještě s tím, že zde je všeho potřeba trojnásobně. Paní Jitka se snaží, aby všechny její děti měly vše v pořádku. Často se ale stává, že knížku, která je nutná na výuku čtení nezvládne koupit v daný měsíc, a tak ji má dítě o něco později. To se pak hned objeví v notýsku červený zápis. Anebo také ve zprávě zaslané na sociálku.

Velmi důležitá je i příprava do školy. Jak to ale zvládat, když je dětí tolik? A zde přichází na řadu pracovnice Respondea, která rodinu navštěvuje jednou týdně. Podařilo se zlepšit komunikaci matky s učiteli ve škole a zlepšit systém přípravy do školy.

„Ach jo, zase ta angličtina. Baví mě, ale moc mi nejde“ : říká už na několikáté schůzce dcera paní Jitky Klárka (10let). Jak sehnat doučování, když na něj nezbývá z rodinného rozpočtu?

NENÍ NAD SPOLUPRÁCI

A jak se podařilo vyřešit Klárky problém s angličtinou? Rozjasnit její zamračenou tvář a také žákovskou knížku? Pracovnice Respondea se snažila najít doučování v místě bydliště Klárky, ale neúspěšně. Volnočasový klub angličtinu nenabízel a soukromé hodiny byly velice drahé. Pracovnice Respondea napomohla úspěšnému setkání mezi matkou a třídní učitelkou, na kterém došlo k porozumění matčiny situace. Třídní učitelka na toto konto nabídla možnost doučování ve svém vlastním volném čase bezplatně.

Další podporou Klárky bylo zprostředkování příměstského letního tábora s výukou angličtiny. Tento tábor byl uhrazen díky finanční podpoře Farní charity Nymburk, která spolupracuje dlouhodobě s Respondeem a pomáhá s podporou volnočasových a vzdělávacích aktivit v rodinách, se kterými Respondeo pracuje.

Klárka se zase usmívá a po prázdninách ve škole může vyprávět, co na táboře zažila a své spolužáky sama učí nová slova, která nyní umí. Paní učitelka má radost a podporuje ji.

RESPONDEO PODPORUJE RODIČE V JEJICH KOMPETENCÍCH

Organizace Respondeo, z. s. pomáhá rodinám, které se ocitly z různých důvodů v psychosociální nouzi, samy nejsou dostatečně vybavené k řešení svých problémů a jiné zdroje k dispozici nemají. Tyto rodiny Respondeo prostřednictvím právních, sociálních a psychologických služeb podporuje v nalezení vlastních kompetencí tím, že je učí, jak svoji situaci řešit vlastními silami.