Pravidla pro vyřizování stížností

Uživatelé, kterým poskytujeme služby, pokud nejsou spokojeni, mohou si stěžovat na kvalitu nebo způsob poskytování sociálních služeb a nesmí tím být ohroženi. Stížnost chápeme jako podnět pro zlepšení, cenný zdroj informací o tom, jak je klient spokojen nebo jak je služby vnímána jako celek. Jako stížnost bereme jakýkoliv podnět, které klient označí jako stížnost ať už ústně, nebo písemně.

Kdo může stížnost podat:
klient

Forma stížnosti:
ústní nebo písemná

Kam stížnost podat:
- vhození do schránky Farní charity Nymburk (FCHN)
- do rukou pracovníka
- ústně sdělit pracovníkovi k rukám ředitelce FCHN

Vyřizování stížností:
- Schránka na stížnosti je vybírána každý den.
- Stížnosti na sociální službu jsou předány ředitelce, která stížnost prošetří sama nebo předá sociální pracovnici (pověřené osobě), která šetřením za přítomnosti klienta zjišťuje skutečnosti. To vše v závislosti na povaze i formě stížnosti.
- Způsob vyřizování je volen s ohledem na zachování důstojnosti obou stran.
- Postup vyřizování stížností musí být zvolen tak, aby vedl k rychlému zjištění skutečnosti a neovlivnil budoucí vztahy mezi účastníky.
- Snahou všech pracovníků je vyřídit stížnost v co nejkratší době, max. 14 dnů.
- Pracovník, který je pověřen řešením stížnosti je povinen vyžádat si vyjádření pracovníka, proti kterému je stížnost vedena.
- Připomínky a podněty jsou řešeny na místě ústní formou.
- Odpovědi na anonymní stížnosti jsou vyvěšeny na nástěnce NDC. Stížnost, kterou podává pracovník řeší jeho přímý nadřízený.

Stížnosti jsou evidovány v Knize stížností ve formátu - datum podání, forma stížnosti, kdo stížnost podal, obsah, přidělený pracovník, výsledek řešení.

V případě nespokojenosti se stěžovatel může odvolat k nadřízeným orgánům u:
- MPSV ČR, Na Poříčním právu 1/376. 602 00 Brno, +420 542 542 111
- Kancelář veřejného obhájce práv, Údolní 39, 602 00 Brno, +420 542 542 111